In 2022 stond onze boerderij voor een belangrijke uitdaging omwille van het overlijden van grootvader Willy Verhegge, die hier jarenlang met hart en ziel het Belgisch Wit-Blauw ras kweekte. Kleinzoon Sam besluit een nieuwe koers te varen, met het oog op zowel het welzijn van de runderen, als een duurzame toekomst voor het landbouwbedrijf.

In die periode beslisten wij onze Wit-Blauwe kudde te verkopen en over te schakelen naar het Hereford runderras. Deze keuze maakten we niet zomaar, maar was gebaseerd op verschillende belangrijke overwegingen. Een van de belangrijkste redenen was de bevalling. Het Belgisch Wit-Blauw ras, bekend om zijn indrukwekkende spierontwikkeling en snelle groei, leidde vaak tot moeilijke kalvingen, waarbij keizersneden noodzakelijk waren. Onze Hereford kudde bood ons de oplossing voor dit probleem. Een fantastische eigenschap van dit ras is het vermogen om volledig zelfstandig te kunnen bevallen. Dit Is een enorm voordeel voor zowel het rund als de landbouwer, gezien de vele andere activiteiten op onze boerderij.

Hereford koeien staan bovendien bekend om hun uitstekende moederinstinct. Ze zorgen goed voor hun kalveren en geven ze de gepaste zorg en bescherming, vooral tijdens de eerste levensmaanden. De kalfjes worden licht geboren (30 à 40 kg) maar groeien door deze zorgen in een mum van tijd uit tot kloeke zuigelingen. Dit typeert de robuuste gezondheid van onze dieren en maakt ze sterk en veerkrachtig, en dus ook minder vatbaar voor ziektes. Op deze manier komt de dierenarts slechts zelden meer langs op onze boerderij. 

Een doorslaggevend aspect in onze keuze, was de rustige en vriendelijke aard van deze koeien. Doordat we op onze boerderij veel kinderen mogen ontvangen vonden wij het essentieel dat onze nieuwe kudde vriendelijk en rustig van aard zou zijn. Dat maakt dat onze runderen erg makkelijk benaderbaar zijn door ons en onze vele gasten. Door hun hoge weerstand kunnen onze runderen trouwens zo lang mogelijk op de weides blijven grazen, wat trouwens erg bevorderlijk is voor de smaak van het vlees.

Het vlees van onze dieren staat bekend om zijn marmering en rijke smaak. In functie van deze smaak vermijden we voeders gebaseerd op soja, mais en tarwe en wordt onze kudde hoofdzakelijk gras gevoerd. Dit zorgt voor een gelijke vetverdeling in het vlees, een boterzachte textuur en een verfijnde smaak die veel van onze klanten waarderen.  Het geeft ons enorm veel voldoening om een vers, puur en eerlijk product te kunnen aanbieden aan onze klanten.

Hereford rondleiding

Benieuwd hoe het beroemde Hereford vlees van Pierlapont wordt geproduceerd? Tijdens onze boerderijtour krijg je de unieke kans om alles te leren over onze Hereford runderen, hun natuurlijke leefomgeving en onze duurzame veeteelt. Bij Pierlapont staan dierenwelzijn en milieuvriendelijke productie voorop, en dat delen we graag met jou tijdens een rondleiding op onze prachtige boerderij.

Door hun hoge weerstand kunnen onze runderen zo lang mogelijk op de weides blijven grazen, wat trouwens erg bevorderlijk is voor de smaak van het vlees.